Okyanusların en karanlık noktalarında 7 binden fazla bilinmeyen mikrop türü keşfedildi

Photo of author


Aşırı koşullarda yaşamın izleri hadal bölgesinde bulundu
Okyanusların 6 ila 11 kilometre derinliğinde yer alan hadal bölgesi, Dünya’nın en zorlu yaşam koşullarına sahip alanlarından biri olarak biliniyor. Donma noktasına yakın sıcaklıklar, son derece yüksek su basıncı ve sınırlı besin kaynaklarına rağmen burada binlerce mikrop türü yaşıyor.

7 bin 564 yeni mikrop türü kayıtlara geçti
Çinli araştırmacılar, Mariana Çukuru çevresinde gerçekleştirdikleri “MEER” (Mariana Çukuru Çevresi ve Ekoloji Araştırma) projesi kapsamında 33 ayrı dalış yaparak örnekler topladı. Elde edilen deniz suyu ve deniz tabanı örneklerinde toplam 7.564 farklı mikrop türü tespit edildi. Araştırmacılar, bu türlerin yüzde 90’ının daha önce bilimsel literatürde yer almadığını açıkladı.

Derinlik arttıkça mikroplar iş birliğine yöneliyor
Araştırmaya göre, hadal bölgesindeki mikroplar iki farklı hayatta kalma stratejisi geliştiriyor. Bazı mikroorganizmalar daha küçük ve basit genomlara sahipken, diğerleri daha büyük genomlarla çevresel baskılara uyum sağlıyor. Derinlik arttıkça bu mikropların iş birliği yaptığı gözlemlendi. Mikroorganizmalar, besin paylaşımı ve koruyucu biyofilm üretimi gibi yöntemlerle topluluk halinde hayatta kalmayı başarıyor.

Mikrobiyal ekolojiye dair yeni anlayışlar kazandırıyor
Araştırmacılar, mikropların bu ekstrem koşullarda nasıl evrimleştiğini ve yaşadıkları çevreye nasıl uyum sağladıklarını anlamanın, mikrobiyal ekolojide uzun süredir cevap aranan sorulara ışık tuttuğunu belirtiyor. Bulgular, çevrim içi olarak erişime açılırken, Cell dergisinde yayımlanan araştırma sayesinde bilim dünyası hadal bölgesi ekosistemi hakkında önemli bilgiler edindi.

Kaynak: CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI